Il Biscione – гербът на Висконти


Il Biscione (бишоне) или bissa на милански диалект (бълг. ез. – змия), заедно със знамето на Св. Георги и полукосматата свиня, е един от символите на Милано. Това е хералдически знак изобразяващ пълзяща змия, която поглъща, според някои изследователи, момък.

biscione
Il  Biscione

Какъв е произходът на този герб, обаче, и какво общо има той с Милано? Произходът му не е много ясен, което е предпоставка за много легенди. Със сигурност се знае, че това е гербът на фамилията Висконти, управлявала Милано между 1277 и 1447г. и съответно герб на херцогството до завладяването му от Наполеон през 1797г. (с малки промени при владението на града от французите – добавени са 3 лилии и с щит при управлението на австрийците).

Една от легендите разказва, че по време на Втория кръстоносен поход около 1100г., Отоне Висконти е трябвало да се сражава лично със сарацинския военноначалник  Велуче (Veluce). Отоне побеждава в боя, убивайки Велуче със сабята си. Според традициите по онова време победителят е взимал всички вещи на противника, включително дрехите и оръжията му. Така Отоне се сдобива с щит, на който е изобразена пълзяща змия поглъщаща мъж. Когато се връща в Милано Отоне иска това изображение да се добави в герба на фамилията, но след малки промени – мъжът е заменен с голо дете.

Друга легенда, от по-късен период, е свързана с Азоне Висконти. През 1323г., по време на битка с флорентийците близо до Пиза, Азоне не забелязва, че една змия влиза в шлема му. Когато го слага отново на главата си змията излиза без да го ухапе. Така решава да добави пълзящата змия, която яде мъж, в герба на фамилията.

Има още много легенди. Някои дори много стари като например тази за лонгобардския крал Дезидерий, който заспива под едно дърво и се събужда със змия навита на кълбо върху главата му, подобно на корона. Змията обаче не се опитва дори да го ухапе. Той приема това като предвестник и я прави свои символ.

alfa-romeo
Емблема на Алфа Ромео

Имам много легенди за произхода на тази хералдика, но нито една не е исторически потвърдена. Можем да кажем със сигурност, че този символ е запомнящ се, защото освен от фамилията Висконти е използван като герб на футболен клуб Интер, марката автомобили Алфа Ромео и италианския телевизионен канал 5. За канал 5 се променя малко герба като на мястото на детето е поставено цвете.

Тази хералдика всъщност е един езотеричен символ, чиито произход е много по-стар от периода, в който живее фамилията Висконти. В гръцката митология biscione (змия) е всъщност базилиск – митологичен крал на змиите (на гръцки „базилеус“ означава цар), от където идва и символиката за могъщество. Описано е дори в “Естествената История” на Плиний Стари като зелена змия с позлатена корона.

Фигурата на пълзящата змия от герба на Висконти се споменава дори и от Данте в „Божествената комедия“ (“la vipera che il milanese accampa”, Чистилището, песен VIII, р. 80).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.