Площад Кадорна


Може би не веднъж сте минавали през площад Кадорна (Cadorna) в Милано. Ако сте пътували от жп гара Кадорна до езерото Комо, например, със сигурност сте минали оттам. Или пък е ако трябвало да се прекачите от зелената (М2) на червената (М1) линия на метрото в града. А минавайки през площада забелязахте ли една интересната съвременна инсталация в зелено, червено и жълто пред сградата на жп гарата? Може би да, може би не. Става дума за „Игла, конец и възел“ (Ago, filo e nodo).

Площад Лиуджи Кадорна (Luigi Cadorna) се намира в края на западната част на Форо Бонапарте, недалеч от замъка Сфорца. Той е един от основните площади и важен транспортен възел в Милано. Тук се намира сградата на жп гара Милано Кадорна, строена в средата на 50-те години на миналия век, където се пресичат и две от линиите на миланското метро. В края на XX в. площадът претърпява урбанистични промени по проект на Гае Ауленти (Gae Aulenti).  Тогава се поставя и скулптурата – инсталация дело на Клас Олденбург (Claes Oldenburg) и съпругата му Coosje Van Bruggen.

„Игла, конец и възел“ е официално открита през февруари 2000 г. Самата скулптура е от две части, изградени от стомана и стъклопласт (фибростъкло). Огромната игла,  висока 19 метра, с шарен конец излиза от другата страна на площада с възел в края. Скулптурата символизира модата (знаем, че Милано е модна столица) и трите линии на метрото (зелено, червено и жълто). А дали ще бъде поставен и лилав конец, тъй като вече е отворена и четвърта линия на метрото престои да разберем :). Инсталацията изглежда така, че минава отчасти под земята и това не е случайно, защото символизира връзката на метрото между повърхността и подземието. Първоначалната идея всъщност е била за мотриса, която влиза под земята. 

Трябва да се отбележи, че тази скулптура не е напълно одобрена от гражданите на Милано. Както в повечето случаи на някои се харесва, на други – не. А на вас харесва ли ви?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.