Площад Боромео


Не далеч от Дуомо и площад Кордузио (Cordusio), в центъра на Милано, се намира малкият площад Боромео (piazza Borromeo). Един площад, който ни връща назад във времето и ни кара да забравим за забързаното ежедневие около нас. На номер 12 се намира къщата Боромео (palazzo Borromeo), а точно отсреща е църквата Санта Мария Подоне (Santa Maria Podone).

Къщата Боромео е от епохата на фамилията Висконти (края на XIV век), когато фамилията Боромео се мести от Тоскана в Милано. Боромео са били банкери и търговци и бързо успяват да се присъединят към приближения кръг на херцога на Милано. Така получават привилегии, влияние и земи. През първата половина на XV век Виталиано Боромео притежава много терени около днешния площад. Той поръчва украсата и декорациите, които за съжаление не са достигнали до нас.

img_0205-2
Порталът на къщата Боромео в Милано (личен архив)

Оригиналният аспект на сградата не е запазен, с изключение на фасадата, поради разрушения от бомбардировките през 1943 г. Чрез порта от червен и бял мрамор от Кандоля (Candoglia) се влиза в двора, а през него в още един. Първият двор е с колони, а вторият – с фрески изобразяващи растителни елементи с мотото на фамилия Боромео. Вътре единствената запазена украса от фрески е в т. нар. sala dei giochi (зала на игрите). На три от стените са изобразени различни видове игри от около 1450 г. Тези фрески ни дават представа за изтънчения начин на живот в Милано при управлението на Висконти. Предполага се, че са дело на Микелино да Безоцо (Michelino da Besozzo) или на Пизанело (Pisanello), но авторът не може да се определи кой е точно, защото не отговаря на стила на никой от художниците работили в Милано и Ломбардия в този период.

img_0207-2
Статуя на сан Карло Боромео, Милано (личен архив)

Отсреща на къщата Боромео е църквата Санта Мария Подоне. Оригиналната църква е от IX век построена по желанието на Верулфо (Verulfo) наречен Подоне. Тава е една от най-старите и много малко посещавана църква в Милано. След 1440 г. се правят много промени за фамилията Боромео от Пиетро Антонио Солари. На фасадата е изписан девизът на фамилията „Humilitas“. От 2012 г. се използва като източноправославна гръцка църква.

В дясно от входа на църквата има статуя на сан Карло Боромео (кардинал и архиепископ на Милано), която е дело на Диониджи Бусола от 1612 г. Първоначално статуята е била на площад Кордузио, но след това е преместена на настоящето си място. От страни на статуята добре се виждат детайли от герба на фамилията на Боромео.

Къщата Боромео не е отворена постоянно за посещения. Може да се посети само при специални мероприятия или с организирана туристическа група. Снимането навсякъде е забранено, защото сградата е частна собственост (въпреки че преувеличават малко).

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.