Замъкът Барди


Ако се чудите какво да правите през някой уикенд в Милано и региона, ето една идея. Ние използвахме последните слънчеви есенни дни за посещение на замъка Барди в провинция Парма, но може да се отиде по всяко време на година.

Тъй като сме любителите на двете гуми нашият маршрут беше една малка обиколка на някогашното Пармско херцогство. Из тези територии и до днес са пръснати редица замъци, чакащи да бъдат намерени и посетени. Парма и региона се намират на територията на регион Емилия-Романя, регион с много добра кухня. Ние съчетахме посещението на замъка Барди с един вкусен обяд с местни продукти в селската остерия.

долината чено
Долината Чено (Val Ceno)

Тръгнахме от Милано посока Пиаченца, след което излязохме от магистралата, за да се насладим на есенните багри по склоновете на Апенините, малките населени места и замъците накацали на хълмовете. Минахме покрай Кастел Акуарто (вече посещаван от нас, но ако не сте били отидете) в посока Барди. Пътят криволичи по склоновете на Апенините и минава през прохода Пелицоне (Pelizzone) на 1029 м надморска височина. Прекосихме една час от долината Чено (Val Ceno) и пристигнахме в Барди.

Барди е малко селце на 625 м надморската височина и население 2 179 души (източник Уикипедия) на около 60 км от град Парма. След като пристигнахме на обяд отидохме веднага в местната остерия, за да се нахраним и след това да се разходим из селцето и да посетим замъка на най-високото място в селото. Хапнахме вкусни местни ястия, защото нямаше как да не опитаме Пармезан, трюфели и прошуто от Парма.

обяд
Обяд за ценители

След обилния и много вкусен обяд тръгнахме из селото. Не знам дали заради сезона, но беше много спокойно без тълпи туристи. Главната улица ни отведе до входа на замъка (билет 6€ на човек, но проверете работното му време ако решите да го посетите извън сезона). Влязохме и останахме много очаровани от съхранението му и музейните сбирки.

Замъкът е наричан още Ланди и се намира в средата на долината Чено (val Ceno). Въпреки че днес местоположението му изглежда извън многолюдните туристическите дестинации и търговски пътища, то през средновековни е било съвсем различно – оттук е минавал пътят на Абатите (via degli Abati) и е недалеч от Франкския път (via Francigena).

Името Барди идва от името на племето лонгобарди, които са населявали тези района. Строежа на първото укрепление започва началото на IX и е завършено в началото на Х век при управлението на Беренгар I. През 1257 г. крепостта е закупена от гибелина Убертино Ланди от Пиаченца. Тук са се водили много битки между гвелфи и гибелини. През XV век фамилията реконструира замъка според нуждите на епохата. А от втората половина на XVII век замъкът е в упадък и сменя няколко собственика до средата на XIX век.

img_6813
Залата за мъчения

Построен от камък около главната кула Мастио (mastio) заобиколена от крепостна стена с валганг (cammino di ronda). Вътре в замъка има различни сгради както например резиденция, зала за мъчения, помещения за войската. Като освен тези помещения в замъка се намират и няколко музея.

В замъка могат да се организират и частни празненства като сватби, конференции, тиймбилдинг. В календара с мероприятия има дори и вечерни посещения със специално осветление.

Това тихо, спокойно място заслужава да бъде посетено. Не пропускайте да се отбиете оттам ако сте в района!