Национален парк Гран Парадизо


Каквото и да пожелаете да правите в Италия имате редица възможности. Било да карате ски в Алпите или да почивате на някой плаж по над 7-хилядната брегова ивица. Посещение на национални паркове, замъци, пещери и какво ли още не чакат да бъдат посетени из цяла страна.

Гран Парадизо

Това е първият национален парк в Италия, създаден преди почти 100 години (1922 г.). Името му означава “Големият Рай”. Намира се на територията на регионите Пиемонт и Вале д’Оста в Грайските Алпи. Площта му е малко над 71 000 хектара. Символ на парка е алпийският козел.

Национален парк Гран Парадизо

Още през 1821 г. Карло Феличе Савойски забранява лова на алпийския козел. Той вече не се е срещал на други места в Алпите, а само около стотина екземпляра са живеели в този район. През 1856 г. Виктор Емануил II създава кралски парк за лов и така спасява от изчезване алпийския козел. През 1913 г. е бил последният кралски лов, а Виктор Емануил III отстъпва териториите на държавата с цел да се създаде национален парк. Така на 3 декември 1922 г. е създаден национален парк Гран Парадизо.

В парка могат да се видят още диви кози, мармоти, снежен заек, тундрова яребица, брадат лешояд, кралски орел и още много други като елени, диви прасета и тетрев.

В миналото районът е бил гъстонаселен като къщите на територията на регион Пиемонт са изцяло от камък, а тези във Вале д’Оста са от камък и дърво. Типичната къща е с обор на приземния етаж, а на първия етаж са живеели собствениците. В близост до къщата е и плевнята. Могат да се видят кралските къщи на над 2000 м надморска височина, където е отсядал кралят и неговата свита. Характерни за района са и сухите стени, влезли неотдавна в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство.

За любителите на италианската кухня може да се опита тортата Ниволет, мед, сирена, салами и вина типични за тези райони. Трябва само да се следи за символа за качество с бранда на парка.

Язовир Agnel

Ниволет е името на прохода, който свързва двата региона. Асфалтираният път е построен през 1931 г. и минава на височина 2612 м. Днес е предпочитано място на мотоциклетисти и велосипедисти. На територията на целия парк може да се практикува трекинг. Организират се излети и с планински водач.

Нашето посещение беше спонтанно и напланувано. Една неделна сутрин в чудене какво да правим си казахме защо да не отидем до Гран Парадизо. Речено сторено. Приготвихме се набързо и се качихме на мотора. Пропътувахме около 200 км в едната посока от Милано, но си струваше да видим невероятни пейзажи в Алпите. След като се излезе от магистралата при Ивреа пътят става все по-криволичещ из долините Соана и Орко и те отвежда покрай изкуствено създадени езера до върха. Тъй като беше неделя имаше много посетители, които бяха решили като нас да посетят парка.

Язовирите Agnel и Surrù

Ако искате да избягате от големия град и да се потопите в красотата на Алпите, то Гран Парадизо е вашето място за отдих и разходка в планината, предлагайки различни възможности за отдих и спорт.

За повече информация и организация за посещението на парка се свържете с нас.