Моят свят


Обикновено пиша какво да се посети в Милано и региона. Едно от поредните ми пътувания ме накара да се замисля и да ви разкажа за моя свят, който обичам.

Обичам. Още в тийнейджърска възраст бях научила само този глагол на редица чужди езици. За мен всъщност това не е глагол, а действие.

Обичам Италия. Обичам Милано. Обичам Ломбардия. Обичам да пътувам. Обичам да се губя из улиците. Обичам да откривам нови места. Обичам работата си, която е свързана с всичко изброено по-горе. Обичам и още много други неща и хора. Накратко обичам да обичам.

Който ме познава знае много добре, че едно от най-любимите ми неща е да пътувам. Тъй като живея в Ломбардия най-често пътувам из този регион и познавам вече една много голяма част от него. От всички обекти ЮНЕСКО до малко познати дори за местните местенца.

Почивка по време на пътешествия: гледам и мечтая

Обичам да се губя из малките население места, да попадам на улици без изход и да откривам скрити кътчета из селца като Кастано Примо, Турбиго и Казорецо. Почти навсякъде може да отидеш на централния площад и да се насладиш на шедьоврите в църквата или на хубаво кафе в бара, а често има и други интересни места, които да се посетят. В местната “кръчма” може да опиташ специалитета на деня или нещо типично точно за това място. Такива малки населени места за мен са изключително интересни, защото можеш да видиш синьори (господа) и синьоре (дами) как седят около площада и си приказват на различни теми.

Обичам да пътувам по малките пътища, които наподобяват пътищата в България. О, да, има такива. Не мислете, че всички пътища в Италия са като магистралите между големите градове. Толкова е хубаво да гледаш какво има покрай тези пътища – малките селца, cascine (къщи ферми), градини и ниви с различни земеделски култури. Често си задавам въпроси, които ми задават на мен – от какво се прехранват, как живеят, имат ли всички удобства като в големия град. Често намирам отговорите на тези въпроси сама.

Никога не правя задълбочено проучване какво ще видя на мястото, което съм избрала да посетя. Знам само няколко неща за него, а останалото научавам на място или правя проучване след посещението за това, което ме е впечатлило най-силно. Оставям се да бъда изненада и винаги съм възхитена от местата, които виждам и посещавам. Чак след посещението изчитам доста литература и научавам още повече.

Не обичам да планувам. Не харесвам известните туристически дестинации. Прекрасно е да се събудиш сутрин и да си кажеш днес ще отида до някъде. Приготвяш се и тръгваш след като си погледнал набързо маршрута на картата. Прекрасно е да следваш табелите без да ползваш навигатор. Прекрасно е да усетиш свободата и да създаваш мечтите си докато пътуваш.

Това е моят живот. Това е моето пътешествие. То продължава, защото още много места чакат да бъдат преоткрити.

Обичайте! Мечтайте! Пътувайте!