Коледни традиции из Италия


Който е бил в Италия за коледните празници със сигурност е виждал украсите по площадите и около историческите сгради в градовете и селата. Те винаги са така прецизно направени, че да отговарят на естествения усет на италианците за красота. Освен красивата коледна украса по улиците, със сигурност знаете, че на празничната трапеза задължително трябва да присъства пандоро или панетоне, които вече се продават в цял свят. Това са коледни сладкиши, които са се превърнали в традиция и не липсват никога на коледния обяд от Алпите до Етна. Но в тази статия няма да говорим за храна, а за традиции.

Panettone

Коледните празници в Бел паезе (Bel Paese) започват от 24 декември и завършват на 6 януари. За разлика от България, където задължително се празнува Бъдни вечер, в Италия всяко семейство има своята традиция за коледните празници. Има семейства, които предпочитат да празнуват Бъдни вечер на 24 декември; семейства, които предпочитат да празнуват на 25 декември с богат коледен обяд и семейства, които празнуват и на двете дати. Който и вариант да се празнува винаги се събира цялото семейството. Италианците по този повод обичат да казват:

На Коледа с твоите (роднини), а на Великден, с който искаш.

A Natale con i tuoi, a Pasqua con chi vuoi.

Докато в България се празнува Рождество Христово три дни (24, 25 и 26 декември), в Италия на 26 декември се отбелязва празникът на св. Стефан, който по източноправославният календар е на 27 декември. Тук трябва да добавя, че 24 декември в Италия е работен ден, а в България е почивен. Странно, нали!

Коледна украса

Какви са характерни коледни традиции в Италия?

По традиция в Италия коледно дръвче се украсява в един от следните дни – 6, 7 или 8 декември и се разваля на 6 януари. Разбира се, в много семейства се украсява много по-рано и остава след 6 януари. Не знам за вас, но традицията в моето семейство в България за украсата на коледното дръвче съвпадат с италианските традиции.

Личен архив

Другата най-разпостранена традиция е пресъздаването на сцената с раждането на Исус Христос във Витлеем. Нарича се презепе (presepe) и може да се види във всяка църква или дом в периода декември-януари, направено в различни размери и от различни материали. Preṡèpio (или preṡèpe) произлиза от латинската дума praesepium или praesepe, което означава ясла (подобно на корито приспособление, в което се поставя храна за селскостопански животни – бел. а.). Следователно буквалният превод на думата на български език ще е със значение на рождествена ясла.

Изображения с Рождество Христово има още от раннохристиянската епоха в Катакомбите. Но първото пресъздаване на сцената с раждането на Исус с фигури (и то с живи хора) се прави от Св. Франциск от Асизи през 1223 година. Тогава не е можело да се пресъздаде в църквата и папа Онорий III му разрешава да го направи на открито. Едва през 1290-91 година се появява презепе с всичко традиционни фигури, дело на Арнолфо ди Камбио (Arnoldo di Cambio), което днес се съхранява в базиликата Санта Мария Маджоре в Рим, въпреки че две от статуите не са оригиналните. Тази традиция бързо се разпростряна в Тоскана и Неаполското кралство, като и до днес традициите в Неапол са най-добре запазени. А след Тридентинския събор през XVI век се дава началото да се прави и в къщите на благородниците. Едва през последните 100 години се появява във всеки дом, изработено от нови модерни материали и украсено със светещи лампички.

Рождество Христово

С разпространението му из цяла Италия започват да се появяват фигури, свързани с местните традиции и ежедневие. Поради това днес може да се срещнат различни варианти като болонско презепе, неаполитанско презепе, генуезко презепе и др. Каквото и да е презепето си има правила, които трябва да се спазват като например фигурката на Младенеца се поставя в полунощ на 24 декември, а Тримата влъхви на 6 януари.

Фигурки за презепе

Ето няколко примера за нетрадиционни презепе в Италия.

В Чезенатико се прави на големи лодки, които са част от местния музей. Това “плаващопрезепе (виж тук) е единствено по рода си в света. Фигурите на Мария и Йосиф, на младенеца и Тримата влъхви са поставят на лодки всяка година за Коледа. Началото на тази традиция е през 1986 година и постепенно са добавени фигури, а някои от тях са свързани с местните традиции или персонажи. Тези лодки целогодишно са закотвени на пристана на водния канал, строен по проект на Леонардо да Винчи, който работи в тази част на Италия, след напускането му на Милано в началото на XVI век.

Снимка: http://www.presepemarineria.it

Друг пример е това в Манарола. То е най-голямото презепе в света и се намира в едно от селцата в Чинкуе Тере (Лигурия, Италия). Влиза в рекордите на Гинес веднага след откриването му през 2007 година. То е също и най-екологичното презепе, защото електричество за светлините се осигурява от фотоволтаици. Фигурите са около 300 с размери от 1 до 3 метра, а електрическите кабели са с дължина 8 км и 17 000 лампички.

Снимка: https://cinqueterre.a-turist.com/presepe

Тези и още много други интересни и традиционни презепе могат да бъдат видени навсякъде из Италия. А за другите коледни традиции в следващ пост…