Патера от Парабиаго


Реших да създам нова рубрика на страницата на блога във Фейсбук #KъдеСеНамира. Началото е дадено с доста трудна загадка, а именно Патера от Парабиаго (Patera di Parabiago).

Това е един съд за религиозни обреди. Представлява плитко блюдо и е направено от сребро с позлатени релефни орнаменти. Патерата е намерена през 1907 година при строежа на една къща в стил либерти в Парабиаго (на около 25 км от Милано). Едва през 1931 г. е откупена на държавата и е поставена първоначално в Пинакотека ди Брера, а след това в музеите на Замъка Сфорца в Милано.

Патерата е с диаметър 40 см и тежи 3,55 кг. На нея е изобразен култът към богинята Кибела с нейният любим Атис в центъра на една космогонична карта, на която са изобразени символите на живота, смъртта и прераждането.

Използвана е като капак на погребална урна. Мястото където е намерена е било римско гробище. Тази находка показва как императорът или от негово име са искали да спрат разпространението на християнството, което вече се утвърдило в цялата римска империя. С това изображение на култа към Кибела император Юлиан отрича поведението на неговия чичо Константин Велики и неговия братовчед Констанций, които като римски императори са позволили да се разпространи християнството.

Най-вероятната датировка на създаването на патерата е средата на IV век, именно при управлението на император Юлиан Апостат, който е последният езически император на Рим.

Снимка: личен архив

Изображенията на патерата са разположени хармонично в кръг от три регистъра. В центъра са богинята Кибела с Атис в триумфална колесница с овална форма, теглена от 4 лъва и придружаван от 3 курибанти. Пред колесницата е изобразен младият Айон в зодиакалния кръг, който се държи от титана Атлант, а до тях е изобразен обелиск с увита на него змия, символ на Асклепий (бог-лечител). Всичко това е поставено в една космогонична визия: небето на високо, изобразено с колесниците на Хелиос (бог на слънцето) и Селена (богиня на луната) и предхождани от Хеспер и Еос (богиня на зората). В долната част са изобразени богинята Тера с титана Океан, Тритон и Терия (морска богиня), и една Нимфа. Изобразени са също Четирите Сезона като танцуващи херувими със съответните им отличителни предмети. Вероятно тук е изобразена йерогамията на Кибела и Атис, на която присъства цялата Вселена.

Патерата днес се съхранява в Археологическия музей в Милано заедно с други находки от римската епоха в Милано и региона.