Леонардо да Винчи и картата на Милано


Леонардо прекарва голяма част от живота си в Милано, първо от 1482-83 до 1499 г. и след това от 1506 до 1513 г. Тази карта на Милано е от втория му престой в града като е датирана между 1507 и 1510 г. На самото изображение е добре обозначено местоположението на атичните порти с имената им и разстоянието между тях. В най-горната част се вижда замъкът Сфорца тогава наричан замъкът на порта Джовиа с дължина 220 брача или около 135 м. Кръгът, който се вижда описва водните канали заобикалящи града и също е обазначено растояниянието между тях, което се равнява на малко над 5 км.

Снимка: Arttribune
Атлантически кодекс, Библиотека Амброзиана, f. 199

В долната част се вижда градът от птичи поглед като могат да се видят Дуомо и камбанарията на Сан Готардо в дясно, а Замъкът Сфорца с неговите кули се вижда в ляво.

В центъра на кръга се вижда един детайл, който показва централната точка на града. Много от вас биха предположили, че там се намира Дуомо в Милано, но всъщност е мястото на античния форум и където през ХI век е построена църквата Сан Сеполкро, а по-късно до нея е построена и библиотека Амброзиана, където се съхранява Атлантическият кодекс, от който е част и тази скица-карта. В горния десен ъгъл се вижда текст, който казва точно това: “мястото на верния център на Милано” (“poni il vero centro di Milano”).

Ако се чудите дали Леонардо е бил точен в чертежа на тази карта на Милано, то отговорът е да. Ако се наложи картата на Леонардо върху настоящата карта на града се вижда, че съвпадат напълно (проект дело на библиотека Амброзиана) с тази разлика, че с изключения на три от каналите (Навильо Гранде, Навильо Павезе и Навильо Мартесана) останалите са затрупани в началото на ХХ век, за да се разширят улиците за навлизащите все повече в употреба автомобили.

Ако искате да видите Атлантическия кодекс, то не пропускайте да посетите Пинакотека Амброзиана в Милано, където на ротационен принцип могат да се видят изложени някои от скиците и записките на Леонардо да Винчи.