Карнавалът в Италия


Всяка година седмица преди началото на Великденския пост се провежда Kарнавалът в Италия. Най-известните тържества за карнавала са тези във Венеция, Виареджо и Ивреа. Безспорно, обаче, най-изветният карнавал е този в Рио де Жанейро.

Има нещо, което отличава Милано и в тази традиция. Карнавалът в района на Милано завършва няколко дни по-късно отколкото в цяла Италия. И това се дължи на аброзианската традиция останала още от ранно християнската епоха когато епископът на Милано, Амврозий е бил на поклонение далеч от епархията му. Той обещава да се върне за началото на Карнавала и да отпразнува заедно с вярващите началото на Великденския пост. Но закъснява с 4 дни и всички в Милано са го чакали без да се даде началото на Карнавала. Всъщност тогава началото на Великденския пост се е правил в неделя както и до сега по амброзианска традиция.

Какво е Карнавалът в Италия?

Кога е Карнавалът през 2021 година? Къде и как се празнува? Тази година всичко е различно и до днес големите градове и малки борги не са организирали мероприятия за карнавала като паради, преобличания с маски или спектакли както е по стара традиция в края на зимата. Навсякъде карнавалът има своята история, традиция и отличителна характеристика.

Но нека да видим как са организирани тази година празненствата за Карнавала. Всяка година датата на Карнавала е различна, но винаги 6 недели преди Великден. През 2021 година е между 11 и 20 февруари. Продължителността му зависи от различните начини на празнуваме в различните региони в Италия. За всичко най-важните дни са giovedì grasso (блажен четвъртък – 11 февруари) и martedì grasso (блажен вторник – 16 февруари) – това са дните за начало и край на Карнавала. Изключение прави само в Милано, защото приключва винаги в sabato grasso (блажна събота – 20 февруари) или 4 дни по-късно. Ако трябва да го сравним с източноправославните празници, то това ще е Месни заговезни.

Как се изчислява и защо се празнува?

Краят на Карнавала дава началото на Великденския пост (Quaresima) и е 6 седмици преди Великден плюс седмицата на Карнавала. Името му идва от възможността да се яде месо преди началото на постите. На италиански език думата “карневале” произлиза от латински „carnem levare“, което означава „премахване на месо“. Откъдето следва, че идва и терминът grasso (буквално – мазен), т.е. да се обозначат важните дни на Карнавалавторник и четвъртък, в които последно може да се яде месо. Първите доказателства за ползването на думата „карневале“ са от текстове на шута Матадзоне да Калигано от края на XIII век.

Карнавалът във Виареджо, Италия снимка aleperini

В Италия се провеждат едни от най-красивите и известни карнавали в света като този във Венеция, Виареджо, Ивреа с битката с портокали или този в Ачиреале (Сицилия). За да се отличат един от друг в различните региони на Италия спомагат характерните местни маски и десерти.