Милано

„Sapessi come strano sentirsi innamorati a Milano“.

„Ако знаеш колко е странно да си влюбен в Милано“ се пее в песен от 1965 г. на Мемо Ремиджи и Орнела Ванони. В Милано е бил влюбен например самият Стендал, а на неговия гроб в Париж е написано на италиански „Arrigo Beyle, milanese“. Наистина, за да се опознае добре и да се влюби човек в този град, трябва подход и търпение. Местните го определят като една невероятно пленителна жена, която останалият свят не може да оцени подобаващо.

Милано е град с богата история и паметници, въпреки че неговата идентичност в общата представа на италианците (и не само в тяхната) не се свързва с култура и изкуство. Приет е като модерен и забързан град, където се мисли само за работа и няма време за нищо друго. И въпреки това в Милано се намира „Тайната вечеря“ (Cenacolo) на Леонардо да Винчи, която е напълно достатъчна да го направи привлекателен за посещение.

Със сигурност в Милано няма да намерите исторически център добре запазен като във Венеция, Флоренция или Сиена. Той е един интровертен град, който разкрива красотата си само за тези, които я търсят зад фасадите на сравнително новите сгради. Милано е един град, който от една страна е динамичен, но от друга е резервиран. С трихилядната си история градът е обичан от тези, които успяват да го видят с проникващо и аналитично око, гледайки в дълбочина отвъд първите впечатления, които оставя.

В Милано изглежда дори, че времето минава по-бързо от колкото на други места. Преобразил се от красив град с канали по подобие на Венеция до това, което е днес – наричан New York italiana (италианският Ню Йорк). За да бъде разбран и преоткрит е достатъчно да се следват не толкова познатите маршрути около Дуомо, замъкът Сфорца или Ла Скала.

Ако желаете можете да го направите виртуално с GuideMi или реално с разходки из Милано с мен.