Тур Среза и Боромеовите острови

Лаго Маджоре или Вербано е второто най-голямо езеро и най-западното от преалпийските езера в Италия. Има площ 212 кв. км и редица острови, като най-известните са Боромеовите острови (общо четири, три които могат да се посетят), разположени в едноименния залив пред градчето Стреза. Най-северната част на езерото се намира на територията на Швейцария. Още в древността е било зона за преминаване от Северна Италия към Централна Европа.

По крайбрежието на Среза се намират луксозни хотели в стила либерти, като хотел Дес Илес Боромеес (Hotel Des Iles Boromees) където Хемингуей среща неговата Катрин Баркли. Тук се намира и вила Розмини (Rosmini) от XVIII век, позната като Вила Дикале. До трите острова Боромео – Изола дей Пескатори, Изола Бела и Изола Мадре – се стига с корабче от кейовете на Стреза.

Isola Bella
Бял паун в градината на двореца на Изола Белла

Изола Бела е най-красивият от трите острова с лятната вила на Боромео започната през XVII век от Карло III за съпругата му Изабела д’Ада. Градината на вилата е 10-етажна с височина 37 м, в италиански стил.

Изола Мадре е най-големят от трите острова, купен от фамилията Боромео през 1501г. и наречен Изола Рената. Целият остров е зает от вилата Боромео и градините към нея в английски стил.

Изола дей Песактори е най-малкият от трите острова. Той е първият и единственият населяван целогодишно остров. Днес е изпълнен с ресторантчета и магазинчета на брега на езерото. Тук се намира църквата Сан Виторе от XI век.

Благоприятния климат позволява отглеждането на екзотични и редки растения в градините на Изола Бела и Изола Мадре. Могат да се видят азалии, рододендрони, камелии, сводести алеи с гаициния, кедри и лимони, хибискус и гинко билоба.

Продължителност – целодневен тур.