Тур Бергамо

Бергамо е център на едноименна провинция в регион Ломбардия, на около 50 км от Милано. Определян като „двоен град“ Бергамо е разделен на Бергамо Алта и Бергамо Баса (високото/горното и ниското/долното Бергамо) още по времето на лонгобардите.

Два фуникуляра от края на XIX век свързват двете части на града. Днес в Бергамо Баса се намира модерният град с администрацията на града и провинцията, а в Бергамо Алта остава историческият център затворен между венецианската стена, включена в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство през 2017г.

Piazza Duomo Bergamo
Базиликата Санта Мария Маджоре и параклисът Колеони в Бергамо

Пешеходният тур в Бергамо Алта включва: от площад Меркато деле Скарпе (piazza Mercato delle Scarpe) се изкачваме през средновековни улички, които са запазили тяхното очарование, до Крепостта (La Rocca) от където се открива панорамна гледка към Бергамо Баса и долините в района. След това се стига до Пиаца Векия (Piazza Vecchia), всекидневната и сърцето на града, където се намират Палацо дела Подеста (Palazzo della Podestà), градската кула Кампаноне (Campanone). На площад Дуомо се намират базиликата Санта Мария Маджоре в романски стил, Дуомо и баптистерият, параклиса Колеони. По Корсарола, главната улица на Бергамо Алта с стари и нови ботеги, ресторанти и заведения и през Цитаделата Висконти (Cittadella Viscontea) ще стигнем до Коле Аперто (colle Aperto).

Продължителност на пешеходния тур – около 2 часа.