Символите на Милано


Коя е първата асоциация, която ви идва на ум когато чуете Милано? Няма да се учудя ако това е катедралата Дуомо или пък театърът Ла Скала. Разбира се, и двете могат да се определят като символи на града, но има още много други, а някои от тях доказват хилядолетната му история.

image
Символи на Милано

Може да разделим символите, характеризиращи Милано на традиционно-исторически  и такива, определящи народната идентичност. В първата група попадат символи като полукосматата свиня (scrofa semilanuta), змията-змей (biscione) и други. Във втората група попадат символи като шницел и ризото по милански, менегино (карнавална местна маска) и други.

Италианците (тези, които не живеят в Милано, разбира се), често със завист, се „заиграват“ с местните, че един от символите на милионния град е мъглата. Всеобща е представата, че Милано целогодишно е обвит в мъгла. Дори във филм от 1956г. (Totò, Peppino e la… malafemmina) се шегуват и чудят как се вижда градът когато е в мъгла.

Друг типичен пример, с който се характеризира Милано е правенето на пари, поради което отново е обект на шеги, че тук се мисли само за бизнес и работа. Не случайно е наричан работлив (laborioso).

Един от най-новите символи на Милано са небостъргачите. Или кварталът, който е наричан италианският Манхатан. Първият от всички небостъргачи е наречен Пирелоне (Pirellone) – строен през 50те години на миналия век. Днес в района на Порта Нуова има редица небостъргачи. Трябва да се отбележи, че Милано е единственият италиански град, в който има толкова много и толкова високи сгради.

Не може да не се спомене, че Милано е цитиран в „Божествената комедия“ на Данте и в националния химн на Италия с град Леняно, който в провонция Милано. Въпреки че тези цитати не биха могли да се определят като символи, не може да се отрече, че за миланските граждани това е голяма чест, защото Леняно и Рим са единствените градове, които се споменават в химна.

p.s. На колажа по-горе добре се виждат 16 от символите на Милано, които много добре представят и характеризират града. Повече информация за тях ще намерите в категория „Символи на Милано“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.