Св. Амвросий Медиолански – закрилникът на Милано


7 декември е празникът на град Милано. Това е денят, в който се почита паметта на св. Амвросий (Sant’Ambrogio). Почитан е както от католическата църква, така и от източноправославната. Неговите атрибути са: кошер, дете, камшик и кости.

Роден е около 340 г. в Трир, Германия в римско християнско семейство. През 374 г. идва в Милано (тогава Медиоланум) като управител на Лигурия и Емилия. След santambrogioсмъртта на епископ Авксентий се намесва между арианите и ортодоксалните християни, които са имали раздори и разногласия от коя вяра да бъде следващият епископ. При един от конфликтите, в който се намесва Амвросий от тълпата се чува детски глас: „Амвросий епископ! Амвросий епоскоп!“.

Амвросий не е бил кръстен, не е можел и не е искал да стане епископ. Но въпреки нежеланието му и опитите да избяга за седем дни преминава през всички църковни степени и на осмия ден, 7 декември 374 г., е въведен в епископския сан. Обичан от народа, със силен характер и справедлив, той се е борил срещу езичеството и арианството. Речите му били убедителни и действали силно върху сърцата на слушателите.

Имал е по-големи брат и сестра, също светци – св. Маркелина (Santa Marcellina, 17 юли) и св. Сатир (San Satiro, 17 септември).

Запазени са много разкази за чудесата, извършени от св. Амвросий: за изцерявания, за откриване мощите на св. мъченици Протасий и Гервасий и други.

Амвросий придава на църковното богослужение особено благолепие и тържественост. Той сам съставя много църковни песни, между които е и тържествената песен, която се пее на благодарствен молебен: „Тебе Бога хвалим! Тебе Господа изповедуем!“. И досега е запазена неговата „Литургия амброзиана“.

Амброзианската литургия се доближава до източната литургия и е срещу арианството. Без да навлизаме в подробности за разликите с римската литургия, накратко те са в подредбата й и в съвсем малките различия в текста. Основният елемент на амброзианската литургия са песнопенията, различни от псалмопенията, въведени от Амвросий през 386 г.

Умира през 397 г. в Милано. Тленните му останки се намират в криптата на базиликата Св. Амвросиий (Sant’Ambrogio) в Милано, построена по негово желание (379-386 г.).

p.s. Житието на св. Амвросий Медиолански можете да прочете на http://www.pravoslavieto.com.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.