Предколедни базари в Милано


Всяка година в предколедния период, около празника на Милано (7 декември) и Immacolata (Непорочното зачатие на Дева Мария, 8 декември) се организират редица панаири и базари в града. Традицията повелява, че около тези празници, задължително се провежда базара Obej! Obej! По същото време в панаирния център Ро Фиера се състои Artigiano in fiera.

Базарът Obej! Obej! има многовековна традиция. Началото му е през далечната 1288 г. когато се е провеждал в района на древната църква Санта Мария Маджоре и от тогава се провежда всяка година до днес.

Името на базарът е запазено още от XVI в. когато в града пристига Джането Кастилионе, изпратен от папа Пий IV в Милано, той донася подаръци на децата. И именно тези деца възкликват oh bej, oh bej! на милански диалект, което на италиански език означава oh belli, oh belli! (Ах хубави, ах хубави!).

Първоначално се е организирал на площад Мерканти. През 1886 г. е преместен около базиликата св. Амвросий, където се провежда до 2006 г. След това мястото къде се състои е до Замакът Сфорца, на Форо Бонапарте. След тази промяна много милански граждани смятат, че базарът не е вече това което е бил. За тях той е изгубил автентичността си.

Обикновено се провежда от 7 декември до първата неделя след това. Разбира се варира според това кой ден от седмицата са празникът на св. Амвросий и Непорочното зачатие на Дева Мария (Immacolata, 8 декември).

Участието в базара става след подаване на документи в община Милано като трябва да се отговаря на редица условия, но не всички молби за участие се одобряват.

Artigiano in fiera (Панаир на занаятчиите) е международно изложение с участието на над 110 държави от цял свят, което се провежда от 1996 г. Това изложение свързва традиции и иновации благодарение на страстта, интелекта и изобретателността на всеки един участник, който успява да пресъздаде обичаите на родното му място, създавайки нови и качествени продукти.

Ако сте в Милано в този период на годината не пропускайте тези характерни коледни изложения, където бихте могли да намерите оригинални коледни подаръци за роднини и приятели.

п.с. Obej! Obej!, провеждан около замъка Сфорца е от 5 до 8 декември 2019 г., Artigiano in fiera (панаирен център „Ро Фиера“) – от 30 ноември до 8 декември 2019 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.