„El panetun“ и Милано


Миланският коледен сладкиш (el panetun=ел панетун), който се е превърнал в традиция в цяла Италия е панетоне (panettone).

Легендата разказва, че скромният мияч на чинии в кухнята на Лудовико ил Моро, Тони е създателят на един от най-характерните традиционни италиански сладкиши. В навечерието на Коледа главният готвач на Сфорца изгаря сладкиша приготвян за банкета на херцога. Тони решава да използва тестото, което е запазил за своя собствен коледен празник. Към готовото тесто добавя брашно, яйца, захар, стафиди и захаросани плодове, за да се получи едно пухкава и добре наквасена смес. Резултатът има невероятен успех и Лудовико ил Моро му дава името Pan de Toni в чест на създателя му.

Има и други легенди за създаването на панетоне. Но истинският му произход трябва да се търси в обичаите за празнуване на Коледа през Средновековието, когато се е приготвял хляб, по-богат от този, който се е приготвял всеки ден. В един ръкопис от края на XV в. на Джорджо Валагуза, учител в двора на Сфорца, разказва за херцогската традиция за т. нар. rito del ciocco (рито дел чоко=обред на пънчето). Вечерта на 24 декември на масата са е играело с дървено пънче, като през това време са сервирани три големи пшеничени хляба. Най-възрастният член от семейството е сервирал по едно парче на всички гости, запазвайки едно парче за следващата година в знак на непрекъснатост.

Още едно историческо доказателство за произхода на панетоне като коледен хляб е, че до 1395 г. всички фурни в Милано (без Рости, пекарната на по-облагодетелстваните) са имали разрешение да пекат специален пшеничен хляб само за Коледа като подарък за редовните им клиенти.

Днес панетоне има две разновидности: нисък и висок. Оригиналът е бил нисък, защото съдържанието на мазнини е било умерено с много жълтъци. Създателят на „високият“ вид панетоне е Анджело Мота през 20-те години на XX в. като това е класическата му форма вече десетилетия при индустриалното производство.

Ако сте виртуози в кухнята и искате да пробвате да направите вашето домашно панетоне, можете да намерите рецепти в интернет на всички езици, включително и български.

Освен панетоне на коледната трапеза в Италия може да присъства и пандоро (pandoro) – сладкишът е с произход от региона на град Верона, но е без стафиди и захаросани плодове.

Честита Коледа! Buon Natale!

3 Comments

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.