На 3 февруари в Милано с коледно панетоне


След дълго отсъствие около коледните и новогодишни празници е време да се върнем отново из мистериите и легендите на Милано.

Статията в блога за коледния италиански сладкиш е за произхода и традициите свързани с него. Но не може да се пропусне факта, че по традиция в Милано трябва да се запази част от панетоне за празника на Свети Влас* (San Biagio), който римокатолическата църква празнува на 3 февруари, а източноправославната – на 11 февруари.

Легендата разказва, че една жена от Милано занесла панетоне на един монах в града, за да го благослови за коледната трапеза. Той се казвал Дезидерио и бил голям чревоугодник. Помолил я да го остави при него и да мине да си го вземе в следващите дни. Жената забравила за панетоне и монахът отчупвайки си малки парчета го изял. След дълго време, точно на 3 февруари – празникът на Св. Влас или Сан Биаджо (както е известен в Италия), жената отишла да си го вземе. Търсейки правдоподобно извинение, за това, че го е изял, монахът подавайки тепсията на жената забелязал, че тя е пълна с вкусно панетоне. Така чудото се преписва на светеца, чийто празник се празнува на тази дата.

Поради тази причина, в този период в Милано все още може да се намери на разпродажба панетоне из магазините, пекарните или сладкарниците. А който желае да спази традицията може да го направи, но не трябва да забравя първо да го благослови и че трябва да бъде първото нещо, което ще се изяде на този ден заедно с цялото семейство.

* Свети Влас или Власий (San Biagиo) е бил лечител и епископ  на Себастея, Малка Армения (днес Сивас, Турция). Той е лекувал заболявания и проблеми, свързани с гърлото при деца и животни. Според народните вярвания Власий се приема за наследник на древнославянския бог Волос – бог на животните, лова, търговията и горите. Повече за живота и битието на светеца, може да прочетете тук.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.