Седмица на модата в Милано (Milano fashion week)


Милано е част от „Big Four“ или четирите световни столици на модата. Представянето на новите колекции започва по традиция в Ню Йорк, след това в Лондон, Милано и завършва в Париж. Като седмиците на модата са винаги една след друга, без да се застъпват.

По време на седмицата на модата в Милано се представят легендарни италиански дизайнери като Fendi, Gucci, Dolce&Gabbana и още много други с мотото Made in Italy (произведено в Италия).

За първи път седмица на модата се провежда в Ню Йорк през 1943 г., а в Милано започва едва през 1967 г. До тогава тя се е провеждала във Флоренция (втората модна столица на Италия след Милано). Поради скандал за представяне на колекцията на Missoni (италианска модна къща създадена 1953 г.), се взима решение да се премести в Милано и веднага постига успех.

Представянето на новите колекции в Милано се разделя на мъжка и женска седмица на модата. Като мъжките колекции се представят през януари и юни, а през февруари и септември – женските колекции или общо 4 седмици в годината. Като съответно през студените месеци се представят колекции есен/зима за настоящата година, а през топлите – колекциите пролет/лято за следващата година.

В модния бранш има две ключови думички: haute couture и prêt à porter. Първият термин означава висша мода или това са  луксозни модели облекла в единични бройки предназначени за ограничен брой клиенти. Вторият термин означава готови за носене и това са модели, които са произвеждат за масово потребление.

За да се присъства на някое от модните изяви или дефилета трябва да се притежава покана, тъй като те са предназначени за представители на модния бизнес и журналисти. А който не успее да се сдобие с покана може да следи в стрийминг всички изяви и мероприятия на официалната страница на Milano fashion week.

Milano fashion week Donna Есен/ Зима 2021/22 ще се проведе от 23 февруари до 1 март 2021 г., a Пролет/Лято 2022 е от 21 до 27 септември 2021 г.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.