Църквата Сан Марко


Малко посещаваната базилика Сан Марко в Милано има важно историческо значение. Може да се определи като един малък шедьовър в сърцето на града, въпреки че е в района на Брера, където се намира, има и други забележителни църкви като Сан Симпличано (San Simpliciano) и Санта Мария дел Кармине (S. Maria del Carmine).

До 30-те години на миналия век тук се е намирала Дарсена Сан Марко – малък кей на канал Мартесана от кръга на Навили, който е бил затрупан. Мястото е смятано за едно от най-красивите в Милано.

Обикновено когато се говори за Сан Марко първата асоциация, която правим е свързана с Венеция, a не с Милано. Не случайно тази църква носи това име. Наречена е така, защото Венеция помага на Милано в борбата срещу император Фридрих Барбароса през XII век.

Църквата е трикорабна, построена в готически стил през 1254 г. от Ланфранко Сетала (Lanfranco Settala) от августинския орден. Не е променяна драстично до XVII век, когато ѝ се дава барокова форма и става втората най-обширна църква в Милано след Дуомо.

S.Marco
Фреска в десния трансепт

Фасадата е реставрирана през 1871 г. от Карло Мачакини (Carlo Maciachini) с три портала и три статуи на главния портал, дело на Джовани ди Балдучо (Giovanni di Balduccio), изобразяващи светците Августин, Марко и Амвросий.

В църквата има запазени фрески дело на Прокачини (Procaccini), Черано (Cerano), Джовани Паоло Ломацо (Giovanni Paolo Lomazzo) и други. Един от най-забележителните олтари е този на фамилията Фопа (Foppa). Олтарите в ляво и дясно имат различна форма. В един от тях се съхранява красив екземпляр на презепе (макет възстановка на сцената с раждането на Исус) дело на Лондонио, единствен по рода си в Милано.

През XVIII век, както напомня и един надпис, в манастира към църквата прекарва 3 месеца от живота си младият Моцарт. Друг любопитен факт за тази църква е, че на 22 май 1874 г. за първи път в нея е изпълнен „Реквием“ на Джузепе Верди по повод на първата годишнина от смъртта на Алесандро Мандзони (класик на италианската литература, автор на „Годениците“).

Ако искате да посетите църквата и научите повече за скритите ѝ съкровища, не се колебайте да се свържете с мен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.