“Зелените дракони” на Милано


Може би се чудите какво са тези зелените дракони и малки вдовици? Какво ли общо могат да имат с Милано? Общото е, че и двете думи се използват за едно и също нещо в милионния град. Така са наричани тези зелени чешми разпръснати из града (странно нали). И без съмнение могат да бъдат определени като един от символите на Милано.

В Рим са наричани нозони (nosoni; големи носове), в Торино торети (torretti; големи кули), а в Милано се използва „ведовеле“ („vedovelle“; вдовички) или „зелени дракони“ („draghi verdi“). Наричани са с такива странни имена, заради формата която имат. Не може да се каже със сигурност, защо в Милано обаче са наричани по два различни начина.

vedovelle-milano
Една от типичните милански чешми в двора на замъка Сфорца

Чешмите са наречени „зелени дракони“ („draghi verdi“), защото чучурчето им има форма на драконова глава по подобие на гаргойлите на Дуомо. Цветът им е зелен като този на митичните същества. На драконовите чешми е поставен гербът на Милано с георгиевския кръст. Не случайно е поставен на тях, защото знаем за чудото как Свети Георги убива змей (дракон). А наименованието „ведовеле“ (вдовичките) им се дава, защото от тези чешми тече непрекъснато вода и по този начин напомнят на малка скърбяща плачеща жена.

Водата винаги е била едно от богатствата на Милано. Чистата, здравословна и вкусна вода утолила жаждата на много поколения, запълнила каналите и напоявала полета.

Днес продължават да утоляват жаждата на пешеходци, животни, велосипедисти и туристи. Непрекъснатият поток на водата от чешмите, противно на това, което човек може да си представи, не е разхищение, а напротив предотвратява евентуален застой на водата и образуване на бактерии. Водата, която се оттича се в канализационната система, достига до пречиствателни съоръжения, където се дезинфекцира и се подава на земеделски сдружения за напояване на полета извън Милано.

Моделът на чешмите е от 1931 г. и е дело на Лука Белтрами (Luca Beltrami; архитект). А на площад Ла Скала, където се намира и до днес, се появява първият „зелен дракон“. Тя е единствената чешма направена от бронз, всички останали са от чугун.

„Зелените дракони“ и „ведовеле“ в Милано са 481. С помощта на интерактивна карта и специално приложение за Андроид може да се открие най-близката до нас чешма. Ако пък искате да си купите една за вашия двор, то трябва да платите около 1200 евро.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.