Комо и Брунате


С настъпването на пролетта и желанието за пътуване се увеличава. Ако сте избрали да посетите Милано именно през този период, то бих ви препоръчала да се отбиете и до градчето Комо, разположен на едноименното езеро, а над него в Алпите е малкото китно селце Брунате.

Комо е административен център на едноименна област в регион Ломбардия. Намира се само на 50 км от Милано, на брега на езерото Комо (Lago di Como) с дълга история, като в по-голямата си част следва историята на Милано и Ломбардия. В града са родени Алесандро Волта (1745-1827 г.), Плиний Стари (23-79 г. сл. Хр.) и Плиний Млади (61-113 г. сл. Хр.). Над града през XII век се е намирала крепостта Барадело строена от Фридрих Барбароса. Днес е останала само една кула с височина почти 20 м.

През XIX век започва да се развива туризмът в региона и в Комо започват да се строят вили за отдих на аристократични и богати фамилии. Прекрасен пример за такъв тип вила е вила Олмо, която се намира на брега на езерото завършена 1812 г.

Историческият център е добре запазен с характерни малки криволичещи улички, с магазини и ресторанти, водещи да по-големи площади с църкви от Средновековието, пръснати из целия град. Задължително трябва да се видят Дуомо, Бролето, църквата Сан Абондио и църквата Сан Феделе, храмът на Волта и крайбрежния парк с редица паметници.

pencio.slavejkov
Плоча на х-л Белависта, Брунате

Не може да отидете до Комо и да не се качите със зъбчатата железница (funicolare) до малкото селце Брунате, наричано „Балкона на Алпите“. С откриването на зъбчатата железница през 1894 г. Брунате става предпочитано място за строеж на вили в стил Либерти поради панорамните гледки към езерото и благоприятния климат. В хотел Белависта през 1912 г. умира  българският поет Пенчо Славейков.

Ако се чудите какво да хапнете в района, имате богат избор на рибни и местни ястия. Характерно за Комо е ризото с костур (risotto con pesce persico).

Бихте могли също да се качите на корабче, което ще ви отведе до малките селца, разположени на бреговете на езерото, като Чернобио, Беладжо, Менаджо, Варена и още много други.

Ако искате да научите повече защо Печно Славейков умира в Брунате или защо една от вратите на Дуомо се нарича „Портата на жабата“ можете да се включите в организирания тур в Комо.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.