Шопинг в Милано


Не може да се отрече славата, която има градът на модна столица. Тъй като GuideMi не е само за жадните за история и любопитни факти в Милано, с тази статия ще се опитам да дам някои напътствия на любопитния шопинг маниак къде и как да пазарува в града.

Започвам с т. нар. „Четириъгълник на модата“ (Quadrilatero della moda), известен също и като „Златният четириъгълник“ (Quadrilatero d’oro). Наричан е четириъгълник, защото има такава форма, със 4 страни по via Montanapoleone (Монтанаполеоне), via Manzoni (Мандзони), via della Spiga (делла Спига) и corso Venezia (Венеция). Между тях са преплитат малки улички с магазини и ателиета на световно известни марки и дизайнери. Няма нужда да изброявам чии магазини са разположени там, защото има много изписано по темата.

woman holding two white and beige shopping paper bags in building

Когато ме попитат къде и как се стига до някои „мол“, се чудя как да отговоря. Първо, защото центърът на Милано е изпълнен с магазини от всякакъв вид. Там са La Rinascente (Ла Ринашенте), от където започва кариерата си самият Джорджо Армани и галерията-пасаж Виктор Емануил II с историческите си бутици. Второ, защото повечето търговски центове са извън Милано. След като получат този отговор, ме гледат странно и продължават да питат и как да стигнем до там. А след като разберат, че се стига първо с метро, а след това с автобус (а понякога и смяна на автобуси) се отказват. А аз не проумявам каква е тази мания за посещение на мол в Милано. Но ето че и това желание вече е задоволенено с най-новия и най-голям градски мол в Италия – CityLife Shopping District, отворил врати на 30 ноември 2017г. със светлинно шоу на Торе Хадид и до който се стига с лилавата линия на метрото (спирка Tre Torri).

Около катедралата Дуомо са via Vittorio Emanule II и via Torino, където има магазини с марки, които се срещат и в търговските центрове (молове) в България. Няма да ви липсва нищо.

Друго място за шопинг в Милано е corso Buenos Aires (улица Буенос Айрес). Определяна като една от най-дългите улици за шопинг в Европа.

Толкова популярните аутлети са извън Милано. Голяма е изненадата, когато се научи този факт и че се стига само с организиран или собствен транспорт. По-големите аутлети най-близо до Милано са: Serravalle Designer Outlet (на 100 км), Vicolungo The Style Outlets (на 65 км), Franciacorta Outlet Village (на 90 км), Fidenza Village (на 105 км), Foxtown Factory, който е в Швейцария е на 60 км от Милано. До някои от тях има организирани „екскурзии“ от Милано, които тръгват не далеч от замъка Сфорца. Цената е около 20 евро.

architecture-black-friday-blur-972804За тези, които не им се пътува толкова, ето няколко outlet-a, които се намират в Милано: Highline (corso Vittorio Emanuele II, 30), Marni (via Tajani, 1 ), Emporio Isola (via Giuseppe Prina, 1), Diffusione Tessile (galleria San Carlo 6), Il Salvagente (via Fratelli Bronzetti, 16). Разбира се не могат да се сравняват със множеството магазини на големите аутлети, но са добър вариант за аутлет-шопинг в Милано.

Има още много други, но няма как да бъдат изброени всички. Често се случва разхождайки се из Милано да се попадне на временни магазини-outlet, които изчезва толкова бързо колкото са се появили.

В Милано има и много търговски центрове (молове), които в повечето случаи не са обслужвани от градски транспорт и които са толкова предпочитани от българите. Единственият начин да се стигне до тях е със собствен транспорт. Но въпреки това има няколко, до които има транспорт. Това са: Centro commerciale Bonola (М1 – червената линия на метрото), Centro commerciale Vulcano (метро и автобус), Centro commerciale Sacra (М5 – лилавата линия на метрото), Centro commerciale piazza Lodi (М3 – жълтата линия на метрото), Centro commerciale Milanofiori (М2 – зелената линия на метрото).

Магазините в тези молове не са по-различни от магазините в центъра на Милано, за това може да останете разочаровани, че сте изгубили време да отидете до тях вместо да се насладите на разходка по улиците Буенос Айрес или Торино. Аз не ви препоръчвам тези търговски центрове, но всеки решава сам. Само да не кажете, че не съм ви предупредила.

Не ми остава нищо друго, освен да ви пожелая приятен шопинг в столицата на модата – Милано!

п.с. Всички аутлети имат сайтове, където можете да видите колко и какви магазини има, и как да стигнете до всеки един от тях.

Ако сте в Милано около 7 декември не пропускайте да прочетете статията в блога за базарите в Милано в този период.