Беланското ждрело


Когато в Милано започнат летните горещини гости и жители на града започват да търсят прохлада покрай близките алпийски езера. Места, завладявали винаги посетители си, от Римската империя до днес. Най-близкото и едно от най-красивите езера е Лаго ди Комо.

Ако в един такъв горещ ден се чудите къде да избягате от жегата, ви препоръчвам Беланско ждрело (Orrido di Bellano). Намира се на около час и половина път с автомобил от Милано (80-90 км според това по кой път ще хванете) на територията на провинция Леко в регион Ломбардия.

Градчето Белано е разположено на крайбрежието на самото езеро Комо, а в населено място се намира и ждрелото. Беланското ждрело се е  формирало преди 15 милиона години от водите на потока Пиоверна. Отличителна черта на ждрелото е възможността за разходка по пътека-мост, изградена на ръба на скалите.

img_5165
Беланското ждрело

Пенливата вода, водопадите, растителността, издълбаните пещери в скалите правят мястото невероятно красиво, най-вече в дъждовните периоди когато се покачва водата на малката рекичка. Водната сила е използвана през изминалите векове от местената индустрия за обработване на минерали, кожи и в текстилните фабрики. С навлизането на електричеството са инсталирани тръбопроводи, които се използват все още навътре в планината и които се използват за пренос на водна сила за две водни централи. Въпреки намесата на човека, ждрелото пази и днес чудесата на природата.

За да се разходите по пътеката-мост трябва да си закупите билет на цена от 4 евро на човек. Ако пък имате адресна регистрация в Белано, можете да влезете безплатно. През юли, август и септември може да се посети до 22 часа.

Освен Беланското ждрело могат да се видят няколко стари църкви пръснати из градчето, а съвсем близо се намира Варена – една от перлите на езерото Комо.

Ако искате да научите повече любопитни факти за Беланското ждрело и не само, можете да се свържете с мен чрез страницата на GuideMi във фейсбук.