Дербито на Милано


GuideMi не е блог само за скритите кътчета, забележителности и история на Милано, но е за всичко свързано с града. За това днес ще си говорим за футбол или по-точно за дербито на Милано, наричано още дербито на Мадонината. Наричано така заради най-високия шпил на катедралата Дуомо (108м) със статуята на Дева Мария.

Двата гранда на Милано, както всички добре знаем, са Милан и Интер. AC Milan създаден през 1899г. и чиято история няма да разказвам тук. FC Internazional е създаден  няколко години по-късно, през 1908г., а гербът на клуба е взаимстван от герба на фамилията Висконти, управлявала Милано през XII-XV век.

От историческа гледна точка феновете на Милан са били представители на пролетариата или работническата класа, а феновете на Интер са били от буржоазията. Като поддръжниците на Интер са наричали феновете на съперника casciavìt (на милански диалект на думата cacciaviti=отвертки), за да покажат произхода на по-голямата част от тях. Запалянковците на Милан, от своя страна, са наричали феновете на съперника baùscia (на местния диалект означава sbruffone=самохвалко), защото са били от по-висша класа в обществото. Феновете на Интер са можели да си позволят да отидат на стадиона с мотопед и са получили прякора muturèta от феновете на Милан. Феновете на Милан са наречени tramvèe от тези на Милан, защото са ходели на стадиона с трамвай.

Дербито на Мадонината може да се определи като едно на най-престижните в Европа и добре познати в целия свят. Първата среща между двата отбора е в шампионата на 10 януари 1909г. и от тогава до сега са изиграли над 200 официални мача помежду си и колкото да не искам да призная статистиката е в полза на Интер, са сега :). В неофициалните срещи между двата гранда, които са около 70, статистиката е в полза на Милан.

След покупката на двата футболни отбора от китайски бизнесмени, феновете на двата отбора на шега наричат дербито – китайско. 🙂

Един стадион, два отбора, една страст. Милан и Интер. Curva Sud и Curva Nord. Дербито на Милано – когато играят двата любими отбора в града е малък футболен празник.