Един ден за замъци


Ако живеете в Милано и региона и се чудите какво да правите в някои от почивните си дни, то качете се на някое превозно средство – автомобил, мотор, велосипед, дори и влак и се разходете из област Бергамо (provincia di Bergamo).

Освен град Бергамо, чието посещение е задължително (виж тук вариант на пешеходна разходка из града), на територията на областта са разпръснати малки укрепления и замъци от Средновековието и още редица други места за посещение според вашите предпочитания и интереси.

Моето предложение за един ден извън Милано е по маршрут Милано – Романо ди Ломбардия – Пагацано – Милано. Разбира се, отправна точка може да бъде който и да е друг град. Съветвам ви преди всичко да избягвате магистралите, защото пътувайки из второстепенните пътища на региона могат да се открият прекрасни пейзажи и скрити кътчета по всяко време на годината. Позволява ви сами да бъдете откриватели.

Маршрутът е насочен по-скоро към любителите на историята, замъците и природата. Но не очаквайте да намерите замъци като замъка Сфорца в Милано. Но въпреки това са добре запазени и с възможност за посещение. Преди да тръгнете обаче, проверете работното време, за да не се окаже че точно в избрания от вас ден са затворени.

Целият маршрут е около стотина километра (от Милано). Пътувайки из района могат да се видят и две реки – Адда и Серио.

rocca viscontea
Изглед с входа на Rocca Viscontea, Romano di Lombardia

Романо ди Ломбардия е на 50 км от Милано и на 20 км от Бергамо. Едно малко градче с население около 20 000 души, създадено през римската епоха и където може да се види добре запазено укрепление от XII век с 4 кули от различни епохи и вход от юг. Някога този вход е бил с подвижен мост над рова заобикалял малката крепост. Правени са много промени през различни епохи, но най-съществените са при управлението на фамилията Висконти от Милано. Поради това е наричано Rocca Viscontea. Използвано е като военно укрепление с вътрешен двор и запазени фрески с крилатия лъв на Сан Марко (евангелиста Марк).

В Романо ди Ломбрадия могат да се видят също църкви от различни епохи, както и Palazzo della Regione (Палацо дела Реджоне) от XIII век, който е имал различни административни функции.

Другото градче от маршрута е Пагацано и се намира на 8 км от Романо ди Ломбардия, на 35 км от Милано и на 15 км от Бергамо, с население около 2 000 души.

castello di pagazzano
Castello di Pagazzano

Първите сведения за съществуването на селището са още от римската епоха. Най-интересната забележителност е Замъкът Висконти от XIV век. Построен като защитна крепост, като и до днес е заобиколена с ров пълен с вода – единствен в област Бергамо. Вътре може да се разгледа музей-изложба, където е показано как е протичал живота при управлението на Висконти. Отворен е само първата и третата неделя на месеца.

Освен крепостите и историята на тези интересни градчета, ви препоръчвам да опитате местната кухня в някоя тратория или агритуризъм, като например Cascina Emma. Няма да останете разочаровани.

Не забравяйте да оставите коментар с вашите впечатления ако посетите тези градчета. 🙂

Приятни пътешествия из Ломбардия!